Президентът на Тунис Каис Саид обяви замразяването на дейността на парламента

...
Президентът на Тунис Каис Саид обяви замразяването на дейността на парламента
Коментари Харесай

Тунис изпадна в политическа криза

Президентът на Тунис Каис Саид разгласи замразяването на дейността на Народното събрание в страната и уволни министър-председателя Хичем Мечичи, съобщи Агенция Франс Прес. Това се случи след като хиляди тунизийци стачкуваха в няколко града срещу политическата рецесия, парализирала страната от месеци насам, подбудена от коронавирус пандемията и последвалата икономическа неустойчивост.

След известието на президента столицата Тунис бе залята от ликуващи тълпи и развени знамена, а сецената доста подсети на митингите през 2011 година, когато от власт бе свален управлявалият 22 години Зин ел Абидин бен Али, предава в. ``Гардиън``.

Управляващата умерена ислямистка партия ``Ан-Нахда`` жигосах решението на президента като " държавен прелом против революцията ", съобщи БГНЕС. ``Това, което извърши Каис Саид, е държавен прелом против революцията и против конституцията, а членовете на ``Ан-Нахда`` и тунизийския народ ще пазят революцията “, написа партията в изказване на страницата си във ``Фейсбук``.

След като замрази Народното събрание, президентът на Тунис забрани на ръководителя на законодателния орган Рашид ал Гануши и 64-ма депутати да напущат страната, оповестява порталът Tunisie Numerique. Забраната се отнася за парламентаристите, във връзка с които се водят правосъдни каузи.

Каис Саид ще поеме изпълнителната власт дружно с нов министър председател, чието име ще бъде съобщено по-късно. Той акцентира, че работи в границите на закона и дава отговор на настояванията на хората. По-късно президентският кабинет разясни, че работата на Народното събрание е замразена за 30 дни, а армията на Тунис обкръжи постройката на Народното събрание.

Повече от 18 хиляди души в 12-милионната страна са умряли от ковид от началото на пандемията, което е претрупало здравната система и е осакатило туристическата промишленост, която съставлява 16% от Брутният вътрешен продукт на Тунис.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР